Köszöntő

Dobro Dosli!
Üdvözlöm Horvátországból, Mandréról a tenger és napfény hazájából! Antun Smidt, horvát állampolgár vagyok, nagymamám révén, magyar származásomnak köszönhetően kiválóan beszélek magyarul. Már több mint 15 éve látok vendégül, első sorban magyarokat apartmanjaimban. Ezidáig mindenki teljes megelégedettséggel töltötte nálam vakációját, köszönhetően a horvát vendégszeretetnek, valamint a napsütötte vidéknek és a csodálatos kék tengernek. Mandre üdülőfalu mindenki igényeit kielégíti, a több kilométer hosszú strandokon megtalálják számításukat a kisgyermekkel utazó családok csakúgy, mint a búvárkodás kalandvágyói. Gépkocsi használat nélkül végezhetjük a bevásárlást több boltban, valamint éttermek, kávézók, sörözők várják a strandolásban kimerült vakáciozókat. Az aktív pihenés szerelmesei szintén izgalmas helyeket fedezhetnek fel nálunk, Pag szigete kerékpárutakkal behálózott, van sziklamászó hely, és a közeli lakatlan szigetek kismotorcsónakkal könnyedén elérhetőek. Kérem fedezze fel ezt a csodálatos helyet weboldalam segítségével és bizonyos vagyok benne, hogy mielőbb személyesen láthatom vendégül kedves családja, barátai társaságában.
Dovidjenja!

Pag sziget

A Pag-sziget, észak-Dalmácia legnagyobb szigete, közel 60 km hosszú, északi nyúlványa alig 3 km-es szélességgel. Legnagyobb városa, egyben a sziget "fővárosa" is, Novalja. Jelentős városa, a kézi csipkéről, hangulatos ó-városrészéréről nevezetes Pag. A sziget komppal Prizna felől, és közúti hídon Posedarje felől közelíthető meg. A szigeten élő emberek halászatból és a birka-tartásból élnek. Jellegzetes mediterrán kőkerítések jelzik a telekhatárokat, még a lakatlan szigeteken is. Növényzete a szárazföld felőli oldalon szinte semmi, de a tenger felőli oldal kárpótol a északi rész sivárságáért. Jellegzetes növénye a kalendula, az ánizs, a dalmát tölgyfa a crnika. Fenyvesek és vegyes ligetek, erdők tarkítják a déli oldalt. Partja köves, sziklás, tagolt. Rengeteg, általában lassan mélyülő öböllel, ezek partja homokos, aprókavicsos. további információk

A pagi sajt - Pag sziget védjegye

A Pagi sajt Horvátország határain kívül is közismert, és a Pag sziget védjegyeinek egyike. A pagi sajt különlegessége, amiben az összes többi sajtféléktől különbözik, a keménységében és sós ízében, és nem az előállításában rejlik. A pagi juhokat olyan dombvidéken legeltetik, ahol a növények a gyakori burák hatására sóval és aromás olajokkal telítődnek. Az ilyen táplálkozásnak köszönhetően lesz a pagi sajtnak olyan jellegzetes és különleges íze. A gyengébb sajt lényegesen puhább, könnyedébb ízű, és a téli és tavaszi hónapokban lehet megszerezni. Az érett sajt viszont sokkal alkalmasabb a reszelésre.

Mandre

A két várostól nagyjából azonos távolságra, a sziget tenger felőli, déli oldalán fekszik Mandre, a hangulatos halászfalu, egy kis domboldalon, enyhe lejtéssel a tenger felé. Hét utcából áll, kb. 300 házzal. állandó lakosainak száma kb. 20 család. A faluban non-stop nyitva tartó élelmiszerbolt (nem zár be délben), éttermek, a tengerparton presszók, pizzériák gondoskodnak ellátásunkról. A tengerpart köves, aprókavicsos, váltakozó, lassan mélyülő. A falu teljes hosszában és még azon túl is, részben kiépített szabad strand van. A Mandre-val szembeni, több sorban elhelyezkedő, részben lakatlan szigetek motorcsónakkal hamar elérhetők. Míg átérünk a szigetek valamelyikére, találkozhatunk delfinekkel is. A Maun, az Olib és a Silba homokos öblei gyönyörűek.A halászok, reggelente a kikötőben és a boltnál, árulnak halat, 20 kunától már vehetünk friss makrélát, tintahalat, olykor rákot, amit a házaknál grillezhetünk. Híres a pagi sajt, ami a parmezánhoz hasonlatos birka-sajt, jellegzetes ízét a sós tengeri levegőn, és a kalendulán pendült birkák adják. A kulináris élvezetek kedvelői ne hagyják ki a prsut-ot, a híres dalmát sonkát, ami pácolt, enyhén füstölt és a tengeri szélben szárított disznó-sonka. Kevés szőlő terem, ebből a helyiek száraz vörösbort, a törkölyből pálinkát, Lózát, készítenek. Egyes borfajtákból, cukor hozzáadásával készül a prosek, a dalmát desszertbor. Mindezek megvásárolhatók a házaknál, kis táblákra kiírva jelzik, hol, mi kapható. Az árak: A pagi sajt 120-150 kuna/kg, a prsut 80-120 kuna/kg, a bor 10-15 kuna/l, prosek és a pálinka 40 kuna/l. további információk

Novalja - Zrće strand

Novalja Pag sziget a délnyugati partján található tengerparti település. Pag város után a második legnagyobb település. Igazi idegenforgalmi paradicsom.
A Novalja peremterületén található Zrće strand méltán népszerű a fiatalok körében. Itt mindenki a kedvére strandolhat este, pedig non-stop bulizhat a parton található szórakozó helyeken, az Aquariusban, a Kalypsoban vagy a Papayában.


Linkek:
www.papaya.com
www.aquarius.hr
www.zrce.eu