Strandok, kirándulási lehetőségek


Mandre Novalja Pag Lun Gajac Zrce Sveti Vid
Sveti Duh Olib Simuni Maun Split Trogir Zadar
Krka vízesés

Mandre

Pag sziget déli oldalán elhelyezkedő üdülőfalu gyönyörű kilátással a Maun, Skrda, Silba és Olib szigetekre, melyeken csodás strandok és fürdőzésre, búvárkodásra alkalmas öblök találhatóak. Mandre mentén kb. 4 kilométer hosszú strand található, az aljáig átlátszó kék tengerrel. Mandre tökéletes azoknak a családoknak, akik nyugodt üdülésre vágynak a gyönyörű táj és szikrázóan tiszta tenger mellett. Az éttermekben élvezhetjük a horvát gasztronómia specialitásait csakúgy, mint a különféle pizzákat. A strandolás közbeni vagy utáni felfrissülést a számos partmenti sörözőben, kávézóban tudjuk megszerezni. Játszóterek állnak a gyermekeink szórakoztatására. A zadari újság és a Zadar megye turisztikai közösség akciójában, Mandre helység 2003-ban kapta meg a megye legszebb helysége címet.


NovaljaPag

Pag város Pag sziget közigazgatási központja. A város a tengeri só kinyerésére épült, melyet több évszázadon keresztül végeztek az őslakosok. A só fontossága miatt a XV. században Pag előre elkészített tervek alapján épült, melynek gyártására készült agyagmedencék a mai napig láthatóak. Napjainkban ujraindult a sópárlás a Solana Pag nevű gyárban, amit az országút mellett látható. Pag város másik ismertetője a híres pagi csipke, amelynek több évszázados hagyománya van, minden darab külön egyedi példány, a lassan készülő és sok erőfeszítést igénylő kézimunka, láthatjuk elkészültüket a város utcáin sétálva. A Pag szorost 27 kilométeres kavicsos és homokos strand övezi. A sekély szoros szárazföldi hosszabbításában még egy híres dolog található, a kivizsgált és igazolt gyógysár (gyógyiszap).


LunGajacZrce

A fiatalok között legnépszerűbb strand a Novalja várostól 1 kilométerre, Mandrétól 6 kilométerre található Zrce strand, amit Horvátország Ibizájának tartanak egyedülálló, pezsgő éjszakai élete miatt. A klubok ráadásul a tánctéren kívül számos más szórakozási lehetőséget is kínálnak. Az is megtalálja a számítását, aki csak strandolásra vágyik az aprókavicsos parton, több söröző található, óriáscsúszda, bunji-jumping, jet-ski teszi tökéletessé a szórakozást.


Sveti Vid

Pag nyugati részén található Sveti Vid, a 342 m magas Pag-sziget legmagasabb pontja, ahonnan az egész sziget és a Pagi-szoros belátható. Megközelíthető Dubrava felöl, az útjelező táblákat követve vagy Mandre felöl a Simuni autóskemping bejáratával szemben induló turista útvonalon. A hegy megmászásához nem kell tapasztalt hegymászónak lenni, bárki feljuthat kb. 1-1,5 óra alatt és az esetleges fáradtságot a káprázatos kilátás kárpótolja. A csodálatos panoráma önmagáért beszél, a paradacsomi hangulat szavakkal le sem írható, (sajnos) fel kell gyalogolni érte.


Sveti DuhOlibSimuniMaunSplit

A város szintén magyar történelmi jelentőséggel bí, amely Pagtól 150 kilométerre található. A települést Diocletianus császár építette ki, aki 293-ban 3000 négyzetméteres palotát épített a tengeröbölhöz. A palota körül alakult ki a későbbi város, mely előbb horvát, majd magyar uralom alá került, amikor 1105-ben Kálmán király seregei vették be. Ide menekült 1241-ben IV. Béla a tatárok elől, itt a székesegyházban vannak eltemetve lányai Katalin és Margit. 1979-ben az UNESCO a belvárost a világörökség részévé nyilvánította.


Trogir

A csodálatosan szép város Splittől 27 kilométerre, Pagtól 130 kilométerre található. Sikátoraival Dalmácia talán legizgalmasabb városa, kiemelt turisztikai látványosság, magyar történelmi jelentőséggel. A várost Kr. e. 3. században Tragurion néven alapították. A horvát királyi ház kihalásával a terület a Magyar Királyság része lett és 1105-ben a város megnyitotta kapuit Kálmán király serege előtt, 1242-ben ide menekült IV. Béla az üldöző tatárok elől.


Zadar

A 72 ezer lakosú, "horvát Rómaként" emlegetett Zadar, vagy magyar nevén Zára, Dalmácia fővárosa volt sok éven át, ma a csodás zadari riviéra központja. Zadar nagy múltú kb. 3000 éves város. Tartozott a Római Birodalomhoz többek között, és persze Magyarországhoz is.


Krka vízesés