Megközelítés

A megközelítés leírása és a térkép letölthető pdf formátumban: itt

Pag-sziget kettő irányból közelíthető meg, egyrészt a kényelmesebb és gyorsabb szárazföldi útvonalon Zadar felöl, másrészt a szebb és vadregényes Senj-i irányból a tengeren történő kompátkeléssel.

Mindkettő esetben az M7-es autópályán célszerű elhagyni Magyarországot a Letenyei határátkelőnél, innen Gorican- Zagreb útvonalon kell haladni az A4-es autópályán. A zágrábi elkerülő szakaszon nagyon kell figyelni és a Split útirányt kell tartani. Zágráb után Karlovacot elhagyva a Split felé vezető A1-es autópályán kell tovább menni. Az autópálya első nagy alagútja a több mint öt kilométeres "Mala Kapela" és a Brinje lehajtó elhagyása után választhatunk a gyorsabb és kényelmesebb, valamint a vadregényes kompátkeléses útvonal között.

A gyorsabb megközelítés választása esetén, tovább haladunk az A1-es autópályán, majd a második, öt kilométeres hosszt meghaladó "Sveti Rok" alagutat is elhagyva, a tengerhez megérkezve "Posedarje" kijáratnál lekanyarodunk az autópályáról. Itt már útjelző táblán látható az "Otok Pag" felírat, ami Pag-szigetet jelent, tehát arra haladunk.

Mintegy 20 perces autózást követően megérkezünk a Pagi hídhoz, melynek neve "Paski Most", itt ajánlatos megállni és gyönyörködni a tájban, érdemes a híd után balra, párszáz méterre lévő úton lemenni a Pagi szorost őrző várhoz, innen csodálatos panoráma nyílik a hídra és a tengerszorosra, valamint a távoli Velebit hegység zord ormaira.

Innen Pag város a cél, át halad rajta az út, nagyon figyeljük a "Novalja" jelzőtáblát, amint Pagon belül a beltengert elhagyva, elkezd emelkedni az út, balra kell tartani az ipszilon kereszteződésben. Még a jobb autókat is kimerítő kaptató után, átvezet bennünket az út a sziget déli oldalára, ahol pár perc múlva a "Simuni" tábla után látjuk a "Mandre" útirányjelző táblát.

A vadregényes megközelítés választása esetén "Brinje" után a "Senj-i" útvonalon elhagyjuk az autópályát és csodálatos, hegyek között kacskaringózó úton érünk be a tengerparti Senj városába. Innen csaknem egyórás úton, a filmekbe illő tengerfeletti szerpentineken haladunk tovább Rab-sziget felé, majd azt elhagyva "Prizna" helyiségben térünk le az útról a "Pag-i" kompkikötő irányába. Húszperces kompátkelést követően "Pag" útirányt tartva, "Kolan" helyiségnél térünk le az útról jobbra, ahol már látjuk a Mandre felé vezető útjelző táblát.

A horvát autóklub webkamerái itt megtalálhatóak:www.hak.hr

A komp menetrendje:www.jadrolinija.hr